Για ποιους λόγους δεν χρειάζεται να ζητάμε συγνώμη

Εμείς οι γυναίκες είμαστε κάπως περισσότερο ενοχικές ως άνθρωποι. Από τη φύση μας, που λένε. Είναι μια απλή και άβολη αλήθεια της καθημερινότητάς μας. Παρόλο που υποστηρίζω φανατικά τη «συγνώμη», σίγουρα θα έχετε πιάσει τον εαυτό σας, πολλές φορές να ζητάει συγνώμη, σε περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε. Μερικές φορές μάλιστα, ζητάμε  τόσες πολλές που η «συγγνώμη» έχει γίνει σχεδόν προκαθορισμένη αντίδραση, από μέρους μας.
Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, η συγνώμη μπορεί να αντικατοπτρίζει την χαμηλή αυτοεκτίμηση που πιθανόν έχουμε, μια μειωμένη αίσθηση δικαιώματος, μια ασυναίσθητη επιθυμία να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κριτικής ή αποδοκιμασίας πριν ακόμα αυτή εμφανιστεί, ή ακόμα και την υπερβολική επιθυμία να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας.
Το «συγνώμη» δεν είναι αυτό που θέλουμε να πούμε στην πραγματικότητα.
Σε αντίθεση με το «συγνώμη», που απολογούμαστε για κάποιο δικό μας σφάλμα, το «λυπάμαι», σημαίνει πως στεναχωριόμαστε για κάποια κατάσταση, την οποία ωστόσο δεν προκαλέσαμε εμείς. Και ναι. Και ακούγεται διαφορετικά. Και είναι επίσης. Ξανασκεφτείτε λοιπόν, μήπως αυτό που θέλατε στην ουσία να πείτε, είναι κάτι όπως «Με συγχωρείτε», «Δεν σας επιτρέπω», «Αυτό δεν σας αφορά» κτλ. Αν ναι, ήρθε η ώρα για μια αναδιατύπωση.
Μην ταυτοποιήστε με την λέξη
Όσο πιο συχνά ζητάτε συγνώμη, τόσο μικρότερος είναι ο αντίκτυπος που έχει. Σταματήστε να ζητάτε συγγνώμη που καθίσατε πρώτη σε μια θέση στο μετρό ή που κάνατε μικρά σαρδάμ στην ομιλία σας, και ξεκινήστε να ζητάτε συγγνώμη, όταν πραγματικά βλάψατε κάποιον ή πληγώσατε τα συναισθήματά του. Εάν ισοβαθμείτε το να αργήσετε να απαντήσετε σε κάποιο e-mail, με το να χτυπήσετε ένα σκύλο με το αυτοκίνητό σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε επανεκκίνηση στον εαυτό σας.
Δεν είναι πάντα δικό σας σφάλμα
Αυτό είναι βασικό και συμβαίνει συχνά στο χώρο εργασίας. Ζητάτε συγγνώμη για κάτι που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας; Το κάνετε για να εξομαλύνετε τα πράγματα με έναν συνεργάτη ή έναν πελάτη, ακόμα και αν η κατάσταση ήταν εκτός του δικού σας ελέγχου; Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μια ακόμη συγνώμη, είναι να επιμείνετε στα γεγονότα, διατηρώντας τις εξηγήσεις απλές και σύντομες.
Όταν χάνεται το φιλότιμο
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, οι άντρες ζητούν συγνώμη πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες. Και αυτό, επειδή έχουν υψηλότερο όριο για το τι συνιστά προσβλητική συμπεριφορά. Γι ‘αυτό, πριν βιαστείτε με την επόμενη «συγνώμη», σκεφτείτε το ακροατήριό σας, και το κατά πόσον ή όχι αυτό που είπατε ήταν πραγματικά προσβλητικό. Το πρόσωπο στο οποίο ζητάτε συγγνώμη, θα έκανε το ίδιο; Αυτό δεν πρέπει πάντα να είναι ο δείκτης αναφοράς για το πώς να συμπεριφέρεστε, φυσικά, αλλά αξίζει να το σκεφτείτε αν είστε υπερβολικά ενοχικοί τύποι.

Copyright © by Evi's Beauty Lab. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design