Εσείς ρωτήσατε...Εμείς σας απαντάμε... vol. 1

Πριν κάποιο καιρό ο Δερματολόγος Μιχάλης Τσανάκας μας είχε μιλήσει για τον εξαιρετικά μεγάλης σημασίας συνδυασμό της ενυδάτωσης κατά τη λήψη της ισοτρετινοΐνης. Το σκεύασμα που έχει φέρει την επανάσταση και τη λύση τα τελευταία χρόνια στο τομέα της ακμής. Διαβάστε εδώ το άρθρο του.
Μαζέψαμε τις ερωτήσεις λοιπόν και σας τις παρουσιάζουμε.
1. Επιδεινώνει την ακμή η σοκολάτα;
Παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες η εμπειρική γνώση έχει συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με την έξαρση της ακμής. Φαίνεται επίσης, ότι κάποια άτομα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ενώ κάποια άλλα όχι. Το σίγουρο είναι ότι οι λιπαρές τροφές αυξάνουν την ποιότητα και την ποσότητα του σμήγματος που είναι υπεύθυνο για το ακνεϊκό εξάνθημα.
2. Ισχύει ότι τα μαλλιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη πάσχουσα περιοχή;
Κάτι που φαίνεται φαινομενικά άσχετο μπορεί να έχει απλές εξηγήσεις. Η υγρασία και η ζέστη επιδεινώνουν την ακμή γιατί αυξάνουν την δράση των σμηγματογόνων και των ιδρωτοποιών αδένων, με αποτέλεσμα το φράξιμο των πόρων, την δημιουργία φαγεσώρων και την εγκατάσταση ακμής. Παρόμοια, οποιοσδήποτε "εγκλωβισμός" μιας λιπαρής επιδερμίδας (αύξηση ζέστης και υγρασίας) μπορεί να επιδεινώσει τα ακνεϊκά εξανθήματα. Κάτι τέτοιο γίνεται και όταν τα μαλλιά έρχονται σε επαφή με τα ακνεϊκά δέρματα εξαιτίας διαφόρων στυλ κόμμωσης κυρίως στις γυναίκες. Έτσι οι αφέλειες π.χ. μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή στο μέτωπο.
3. Γιατί δε πρέπει να "σπάμε" τα σπυράκια;
Το να "σπάμε" τα σπυράκια στην ακμή είναι μια μορφή κακοποίησης. Είναι σαν να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε ένα τραύμα στο πόδι με σφυρί αντί με πλύσιμο και γάζες. Το κενό που δημιουργούμε είναι μια ασυνέχεια του δέρματος που έχει μια τάση να γεμίζει με ινική και να δημιουργείται ουλή. Ο ήπιος χειρισμός με καθαρισμό και εξειδικευμένες αγωγές θα δώσει χρόνο στο δέρμα να αναπλαστεί σωστά και να μην δημιουργηθούν σημάδια.
4. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και σε ώριμη ηλικία;
Η ακμή (ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως) πήρε το όνομά της επειδή παρουσιάζεται στην ακμή της ζωής του ανθρώπου που είναι η εφηβεία του. Ωστόσο ιατρικά είναι μια νόσος που μπορεί να παρατηρηθεί από νοεγνά μέχρι και σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Αυτό που αλλάζει είναι η συχνότητα εμφάνισής της σε κάθε ηλικία με τους εφήβους να αποτελούν την μεγαλύτερη με διαφορά ομάδα. Η νόσος έχει μια τάση να υποστρέφει στην τρίτη δεκαετία της ζωής και ακόμα περισσότερο στην τέταρτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που πρωτοπαρουσίασαν την νόσο σε μεταγενέστερες περιόδους χωρίς ιστορικό στην εφηβεία τους. Μια μορφή ακμής που λέγεται ροδόχρους παρουσιάζεται μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά έχει διαφορετικό μηχανισμό παθογένεσης και γι'αυτό ονομάζεται πλέον ροδόχρους νόσος αντί για ροδόχρους ακμή ώστε να μην υπάρχει σύγχυση των όρων.

Copyright © by Evi's Beauty Lab. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design