1. Για καθαρισμό του μακιγιάζ, βάζουμε γάλα ή γιαούρτι σε βαμβάκι και τρίβουμε απαλά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
2. Μέλι στα σκασμένα χείλη.
3. Όλοι ξέρουμε ότι το αγγούρι κάνει πολύ καλό στο δέρμα έτσι; Όταν ωριμάσει και κιτρινίσει η φλούδα του, μπορούμε να πάρουμε το χυμό του που φρεσκάρει το πρόσωπο, το λευκαίνει και καταστρέφει τα μπιμπίκια. Το ξύνουμε στον τρίφτη με τη φλούδα αφού προηγουμένως, το έχουμε πλύνει καλά για να καθαρίσει. Κατόπιν, το περνάμε από το τρυπητό για να πάρουμε το χυμό του. Τον χυμό τον τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι το οποίο αφήνουμε μερικές μέρες στον ήλιο. Έτσι, έχουμε το αγγουρόνερο με το οποίο κάνουμε νυχτερινές πλύσεις.
4. Για τα πρησμένα μάτια, φτιάξτε κομπρέσα με 4 κουταλάκια χυμό φρέσκιας και άγουρης ντομάτας. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, μετά από 15 περίπου λεπτά
5. Για την κακοσμία του στόματος, μασάτε καθημερινά λίγα φρέσκα φύλλα σέλινου ή δυόσμου.
6. Αντί για οδοντόπαστα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολτοποιημένες, φρέσκιες φράουλες.
7. Για λεύκανση των δοντιών, τρίβουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου στα δόντια.
8. Για τις ρυτίδες:
α) Κυπαρίσσι: Βράζουμε τα πριονίδια και από το νερό που περισσεύει πλένουμε το πρόσωπο. Καθαρίζει το πρόσωπο και του δίνει λάμψη κι επίσης μαλακώνει το δέρμα.
β) Μυρτιά: Παίρνουμε δυο χούφτες μυρτιά και τα στουμπίζουμε, τα βάζουμε σε πήλινο κανάτι με ρακί. Μετά από 7-8 μέρες σουρώνουμε. Με αυτόν τον ελαιώδη χυμό κάνουμε πλύσεις προσώπου. Έτσι διασκορπίζονται οι ρυτίδες και το πρόσωπο αποκτά λάμψη και γυαλάδα.
9. Για τα μαλλιά:
α) Για λαμπερά μαλλιά: Στύβεις μισό λεμόνι σε μισό λίτρο νερό. Μετά το λούσιμο, βρέχεις με το χυμό λεμονιού που έχεις ετοιμάσει τα μαλλιά και το αφήνεις να δράσει για 2 λεπτά. Μετά τα ξεπλένεις καλά.
β) Μάσκα θρεπτική: ένα κρόκο αυγού, τέσσερις κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, μισό ώριμο αβοκάντο και ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Την απλώνουμε σε στεγνά μαλλιά, τυλίγουμε με ζεστή πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα.
γ) Μάσκα για πρωτεΐνες: χτυπάμε το ασπράδι ενός αυγού, μέχρι να γίνει αφρός και προσθέτουμε 5 κουταλιές γιαούρτι. Απλώνουμε σε δόσεις στα μαλλιά και ξεπλένουμε μετά από 15 περίπου λεπτά.
δ) Για την ψαλίδα: ανακατεύουμε πολύ καλά 1 κουταλάκι μέλι, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και έναν κρόκο αυγού. Απλώνουμε το μίγμα στις άκρες των μαλλιών, σε δόσεις. Τυλίγουμε με καπελάκι μπάνιου για περίπου μισή ώρα. Ξεπλένουμε καλά και μετά χρησιμοποιούμε κανονικά το σαμπουάν μας.
ε) Για την πιτυρίδα: βράζουμε μίγμα με 1 κούπα νερό, 1 κούπα μηλόξυδο και μια χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου. Σουρώνουμε τα φύλλα και αφήνουμε να κρυώσει. Κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και αφήνουμε να στεγνώσει, χωρίς να ξεπλύνουμε.
στ) Κυπαρίσσι: Άμα θέλετε να μαυρίσετε τα μαλλιά σας, αφήστε τις βαφές! Βράζουμε μια χούφτα πριονίδια σε 1 λίτρο νερό ή και λίγο περισσότερο. Σουρώνουμε και λουζόμαστε.~ Για λάμψη στις φυσικές καστανές ανταύγειες: βράζουμε μια ολόκληρη και αξεφλούδιστη πατάτα σε νερό. Αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Με μπαμπάκι ή πινέλο περνάνε στα μαλλιά το νερό, προσέχοντας όμως να μην πάει στο δέρμα. Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά και ξεπλένουμε καλά.
ζ) Για λάμψη στις φυσικές ξανθιές ανταύγειες: βράζουμε χαμομήλι και το αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Σαπουνιζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και το ξεπλένουμε με το χαμομήλι.
η) Για λάμψη στις φυσικές κόκκινες ανταύγειες: βράζουμε δυνατό μαύρο καφέ (σκέτο φυσικά) και τον αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Σαπουνιζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και το ξεπλένουμε με τον καφέ.
θ) Για να σκουρύνουμε τα γκρίζα: βράζουμε φλούδες πατάτας, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Σαπουνιζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και ξεπλένουμε με το νερό.
ι) Για ενδυνάμωση στα λεπτά μαλλιά: βράζουμε φρέσκο δεντρολίβανο, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου. Σαπουνιζόμαστε πρώτα καλά με το σαμπουάν μας και ξεπλένουμε με το νερό.
κ) Για απαλά μαλλιά με όγκο, λουζόμαστε με βρόχινο νερό.
10. Για τα χέρια και το σώμα:
α) Για βελούδινα χέρια ανακατεύουμε 1/3 της κούπας γλυκερίνη με 2/3 της κούπας ροδόνερο και με το μείγμα που θα πάρουμε κάνουμε απαλό μασάζ στα χέρια καθημερινά. Άμα περισσέψει και τίποτα, το φυλάμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.
β) Για να δυναμώσουμε τα νύχια, χτυπάμε καλά έναν κρόκο αυγού και βυθίζουμε τα νύχια μας μέσα, για περίπου 5 λεπτά.
γ) Για δυνατά νύχια, χωρίς παρανυχίδες: ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι και βυθίζουμε τις άκρες των δαχτύλων για περίπου 5 λεπτά. Σκουπίζουμε το λάδι και κάνουμε για λίγο ελαφρό μασάζ.
δ) Για την κυτταρίτιδα, κάνουμε ελαφρό μασάζ με μια κούπα λεμονιού στην προβληματική περιοχή. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Αποφεύγουμε όμως τις ευαίσθητες περιοχές!!
ε) Πολύ αποτελεσματικό αποσμητικό για τα πόδια, είναι το εξής: ρίξτε μερικά φλυτζάνια τοματοχυμό σε μια λεκάνη με νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για τουλάχιστον 15 λεπτά.~ Αποσμητικό για τα πόδια: τρίψτε λίγο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο ή μέντα και ανακατέψτε τον με απλή πούδρα. Πουδράρετε μ’ αυτό, το εσωτερικό των παπουτσιών, προτού τα φορέσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε αιθέριο έλαιο βασιλικού, δυόσμου ή μέντας με πούδρα (2 σταγόνες ελαίου ανά 1 κουταλιά πούδρας), και να αφήσετε να στεγνώσει, προτού την χρησιμοποιήσετε.
στ) Λίγος χυμός σέλινου ή μαϊντανού στο νερό του μπάνιου, μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά διάφορες δυσάρεστες οσμές.
ζ) Αποτελεσματικό αποσμητικό για το σώμα, είναι η μαγειρική σόδα! Προσθέστε λίγη στο νερό του μπάνιου και μετά το μπάνιο, αφού σκουπιστείτε, βάλτε λίγη στις μασχάλες.
η) Αποσμητικό για το σώμα: προσθέστε στον χυμό 24 ραπανιών, 1/4 του κουταλιού, γλυκερίνη. Ανακατέψτε καλά. Ψεκάστε ή τρίψτε λίγο στις μασχάλες. Το μίγμα διατηρείται στο ψυγείο.